SMAKOWITA WIEJSKA PIZZA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ziemniaki na pizzy? Czemu nie! Spróbujcie pysznej domowej pizzy przygotowanej na sposób wiejski. Zapewniam, że zasmakuje. :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    25 g świeżych drożdży,
    szklanka ciepłej wody,
    3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
    pół łyżeczki soli,
    łyżeczka cukru,
    łyżka oliwy.

    Składniki na farsz:
    6 mniejszych ziemniaków,
    50 dkg pieczarek,
    średnia papryka zielona,
    cebula,
    laska dobrej kiełbasy,
    pół pęczka szczypiorku,
    30 dkg tartego sera żółtego,
    większa szczypta oregano,
    koncentrat pomidorowy,
    sól,
    ostra papryka,
    bazylia,
    majeranek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Smakowita wiejska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto. Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat. Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
  • 2. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka, podsmażam na małej ilości oleju do wyparowania wody z pieczarek, osączam z nadmiaru tłuszczu. Paprykę oraz kiełbasę kroję w kostkę. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem. Zaczynam rozkładać składniki: ziemniaki, pieczarki z cebulą, kiełbasa, papryka, szczypiorek, ser żółty. Całość posypuję oregano i ostrą papryką. Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować