Śmieszny motylek weroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy żółtka i ubijamy. Dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie.
Wlewamy na blaszkę i pieczemy.
2.Gotujemy mleko z cukrem jak zacznie się gotować dodajemy kaszki i mieszamy. Jak ostygnie rozcieramy z Kasią i dodajemy 2 łyżeczki kwasku
cytrynowego do smaku i miksujemy to.
3.Gotujemy wodę do galaretki i rozpuszczamy 2 rodzaje galaretki w osobnych miskach i studzimy. potem będziemy ją dekorować motylka skrzydła .
4.Z upieczonego ciasta wycinamy pół okrągłe kształty motylka czyli skrzydła , a to co zostanie to będzie na brzuszek i na głowę. Ciasto przekrawamy na 3 części i skrapiamy alkoholem do smaku.
5.Dół ciasta smarujemy kremem i kładziemy na nie wiśnie potem kładziemy 2 warstwę biszkoptu i smarujemy dżemem z śliwek, i kładziemy 3 warstwę i dekorujemy galaretkę i kremem kontury skrzydeł. brzuszek i głowę smarujemy kremem i posypujemy gotową posypką lub czekoladą. Czółka można zrobić z skórki od chleba.
Komentarze