1.I ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Wałkujemy, wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Drugą część zostawiamy, na nią będziemy wykładać masę orzechową.
Pierwsze ciasto pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach (aż masa będzie miała lekko brązowy kolor).
Masa orzechowa i II ciasto:
Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do garnuszka i podgrzewamy, aż masa będzie złocista. Wykładamy ją na drugie surowe ciasto i całość pieczemy też ok. 25 minut.
Krem:
Z mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy obie mąki i cukier, mieszamy do połączenia składników. Pozostałą część gotujemy. Gdy będzie gorąca wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień i doprowadzamy do powstania budyniu.
Budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
W misce ucieramy na bardzo puszystą masę masło i dodajemy po łyżce budyniu po każdej ucierając.
Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto. Pierwszą warstwą jest ciasto z orzechami. Całość oblewamy czekoladą.
Komentarze