Snickers

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny, słodki, z orzechami w karmelu i delikatnym kremem. Przypomina znanego wszystkim batonika.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto

    3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    20 dag masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sodki rozpuszczone w 2 łyżeczkach mleka


    Masa orzechowa
    25 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag masła
    10 dag cukru
    2 łyżki miodu


    Masa kremowa
    20 dag masła
    pół litra mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Snickers 1. I ciasto
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Wałkujemy, wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Drugą część zostawiamy, na nią będziemy wykładać masę orzechową.
    Pierwsze ciasto pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach (aż masa będzie miała lekko brązowy kolor).

    Masa orzechowa i II ciasto:
    Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do garnuszka i podgrzewamy, aż masa będzie złocista. Wykładamy ją na drugie surowe ciasto i całość pieczemy też ok. 25 minut.

    Krem:
    Z mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy obie mąki i cukier, mieszamy do połączenia składników. Pozostałą część gotujemy. Gdy będzie gorąca wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień i doprowadzamy do powstania budyniu.
    Budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
    W misce ucieramy na bardzo puszystą masę masło i dodajemy po łyżce budyniu po każdej ucierając.
    Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto. Pierwszą warstwą jest ciasto z orzechami. Całość oblewamy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (207 ocen)

Kawowy snickers

To może cię zainteresować