Spaghetti al'a carbonara

5 (147 ocen)

  • 15 min

Polska wersja popularnego we Włoszech dania. Przygotowuje się je ekspresowo, więc na pewno zadowoli zapracowanych i zaganianych, a do tego jest naprawdę pyszne.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    200 g makaronu spaghetti
    150 g wędzonego surowego boczku
    2 ząbki czosnku
    200 g śmietanki 30 %
    3 jajka
    1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    50 g parmezanu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti al'a carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti al'a carbonara 1. Boczek pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Makaron ugotować al'dente a posolonej wodzie.
  • Spaghetti al'a carbonara 2. Boczek podsmażyć na rumiano na suchej patelni.Dodać czosnek. Jajka roztrzepać ze śmietanką i przyprawami.
  • Spaghetti al'a carbonara 3. Do podsmażonego boczku dodać na patelnię makaron, a następnie zalać masą jajeczno-śmietanową. Dodać parmezan i natkę pietruszki dokładnie wymieszać. Podsmażać, aż sos zgęstnieje, uważając aby jajka całkowicie się nie ścięły-sos ma być kremowy. Danie podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować