Polska wersja popularnego we Włoszech dania. Przygotowuje się je ekspresowo, więc na pewno zadowoli zapracowanych i zaganianych, a do tego jest naprawdę pyszne.
15 min
Składniki:
Składniki na dwie porcje:
200 g makaronu spaghetti
150 g wędzonego surowego boczku
2 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30 %
3 jajka
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g parmezanu
sól i pieprz
Spaghetti al'a carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Makaron ugotować al'dente a posolonej wodzie.
2.Boczek podsmażyć na rumiano na suchej patelni.Dodać czosnek. Jajka roztrzepać ze śmietanką i przyprawami.
3.Do podsmażonego boczku dodać na patelnię makaron, a następnie zalać masą jajeczno-śmietanową. Dodać parmezan i natkę pietruszki dokładnie wymieszać. Podsmażać, aż sos zgęstnieje, uważając aby jajka całkowicie się nie ścięły-sos ma być kremowy. Danie podawać na gorąco.
Komentarze