Pomidorowe trio, czyli pomidorowe pesto, pierś w suszonych pomidorach i pomidorki koktajlowe
Składniki:
pojedyncza duża pierś z kuczaka
sól
pieprz
2 łyżki oleju
kopiasta łyżka suszonych pomidorów
szczypta słodkiej lub ostrej papryki w proszku
ząbek czosnku
słoiczek 140 g pesto alla mediterraneo
200 g śmietany – najlepiej tłustej
porcja spaghetti dla trzech osób
pomidorki koktajlowe – w ilości jaka nam odpowiada
Spaghetti alla mediterraneo z kurczakiem w suszonych pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w paski wzdłuż włókien, przełożyłam do miseczki.
Dodałam sól i pieprz do smaku, suszone pomidory, olej i obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dobrze wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
2.Spaghetti ugotowałam al’dente według przepisu na opakowaniu
3.Na patelni dokładnie obsmażyłam mięso, dodałam pesto i śmietanę, wymieszałam.
Dołożyłam osączony makaron i opłukane, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zamieszałam i podgrzewałam razem przez chwilę, aby cały makaron pokrył się sosem, a pomidorki złapały ciepło.
Porady
Jeśli sos jest za gęsty, można go podlać odrobiną wody z gotowania makaronu (o ile nie jest zabójczo słona).
Komentarze