spaghetti moja wersja bolognese

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Uwielbiam spaghetti z dużą ilością gęstego mięsnego sosu. Poniżej przedstawiam moją wersję sosu bolońskiego.

  • 6 godz.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg mielonego wołowego mięsa lub dziczyzny
    włoszczyzna (marchewka, por, seler naciowy, pietruszka)
    gałązka lubczyku
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
    puszka pomidorów pelati, lub świeże pomidory obrane ze skórki
    2-3 łyżki sklarowanego masła lub oliwa z oliwek
    ok. 10 czarnych oliwek
    1 świeża papryczka chili
    łyżeczka miodu
    ok. 5 kaparów
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek
    opakowanie spaghetti lub tagliatelle
    żółty ser do posypania najlepiej parmezan

Spaghetti moja wersja bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili i kapary. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Na koniec dodaję pokrojone czarne oliwki, posiekany lubczyk. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
  • 2. Makaron gotuję al dente. Dodaję do sosu i delikatnie mieszam. Wykładam na talerz, posypuję ulubionym żółtym serem.

Porady

Często makaron zamiast gotować oddzielnie wrzucam do sosu by lepiej przeszedł smakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy