Uwielbiam spaghetti z dużą ilością gęstego mięsnego sosu. Poniżej przedstawiam moją wersję sosu bolońskiego.
6 godz.
Składniki:
ok. 1,5 kg mielonego wołowego mięsa lub dziczyzny
włoszczyzna (marchewka, por, seler naciowy, pietruszka)
gałązka lubczyku
2-3 ząbki czosnku
2-3 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
puszka pomidorów pelati, lub świeże pomidory obrane ze skórki
2-3 łyżki sklarowanego masła lub oliwa z oliwek
ok. 10 czarnych oliwek
1 świeża papryczka chili
łyżeczka miodu
ok. 5 kaparów
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek
opakowanie spaghetti lub tagliatelle
żółty ser do posypania najlepiej parmezan
Spaghetti moja wersja bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili i kapary. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Na koniec dodaję pokrojone czarne oliwki, posiekany lubczyk. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
2.Makaron gotuję al dente. Dodaję do sosu i delikatnie mieszam. Wykładam na talerz, posypuję ulubionym żółtym serem.
Porady
Często makaron zamiast gotować oddzielnie wrzucam do sosu by lepiej przeszedł smakiem.
Komentarze