Nietuzinkowe spaghetti w orzeźwiającym, śmietanowym sosie z dodatkiem świeżej mięty i fety, z zatopionymi kawałkami sezonowych zielonych szparagów.
30 min
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
125 g makaronu spaghetti
SOS:
50 g masła
pół pora
200 g świeżych zielonych szparagów
300 ml warzywnego bulionu
1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
150 ml śmietanki 18%
1 ząbek czosnku
100 g sera feta
sól, pieprz
50 g parmezanu
Spaghetti w sosie fetowo - miętowym ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wrzucić do gotującej się , posolonej wody.
W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos:
2.Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekanego pora, chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wszystko smażymy ok. 2 minuty, następnie podlewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy świeżą miętę i dusimy ok. 10 minut, aż szparagi zmiękną.
Śmietankę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i pokruszoną fetą. Dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Na końcu do sosu wsypujemy drobno starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Komentarze