Spaghetti w sosie fetowo - miętowym ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nietuzinkowe spaghetti w orzeźwiającym, śmietanowym sosie z dodatkiem świeżej mięty i fety, z zatopionymi kawałkami sezonowych zielonych szparagów.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:

    125 g makaronu spaghetti

    SOS:

    50 g masła
    pół pora
    200 g świeżych zielonych szparagów
    300 ml warzywnego bulionu
    1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
    150 ml śmietanki 18%
    1 ząbek czosnku
    100 g sera feta
    sól, pieprz
    50 g parmezanu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti w sosie fetowo - miętowym ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucić do gotującej się , posolonej wody.
    W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos:
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekanego pora, chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wszystko smażymy ok. 2 minuty, następnie podlewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy świeżą miętę i dusimy ok. 10 minut, aż szparagi zmiękną.
    Śmietankę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i pokruszoną fetą. Dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Na końcu do sosu wsypujemy drobno starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Makaron Mięta Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować