Fajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.
30 min
Składniki:
Składniki na pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
8 łyżek oliwy
80g orzechów nerkowca
20g migdałów
20g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
sok i otarta skórka z 1 limonki
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto: Wszystkie wymienione składniki przełożyć do Bendera. Zmiksować
do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą
i pieprzem.
2.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3.Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około
1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie
3 minuty.
Komentarze