Spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki:
Do mięsa dodajemy namoczoną kajzerkę, przyprawy, posiekaną cebulę, jajko, wyrabiamy masę. formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące.
2.Sos:
czosnek siekamy, szalotki i chilli kroimy drobno. Na rozgrzaną oliwę w garnku, lub na patelnię z wysokim brzegiem wrzucamy czosnek,chilli i zioła, po ok. 2 minutach dodajemy szalotki, gdy się zeszklą wlewamy pomidory i koncentrat rozmieszany w około 0,5 szklanki wody, dusimy.
3.Klopsiki obsmażamy na oleju na złoty kolor, zdejmujemy z patelni.
Gdy pomidory się rozpadną, a sos nieco zredukuje dodajemy podsmażone klopsiki i odrobinę wody. Gotujemy razem około 10 minut.
4.W między czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wykładamy na talerz, na makaronie układamy kilka klopsików, polewamy sosem, posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Smacznego
Porady
Przyprawy można komponować według własnego uznania, a pietruszkę zastąpić tartym parmezanem.
Komentarze