Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo – drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie ale smakuje rewelacyjnie.
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsne kuleczki
Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia.
2.Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kuleczki o wielkość orzecha. Usmażyć na oliwie.
3.Sos pomidorowy
Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory, koncentrat oraz papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać.
4.Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Komentarze