Spaghetti z pulpecikami drobiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpeciki: mięso i jajko wymieszać z taką ilością bułki tartej aby można łatwo formować kuleczki. Przyprawić masę mięsną czosnkiem, solą i pieprzem. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć pulpeciki z każdej strony. Wyjąć a na tłuszczu przesmażyć drobno pokrojony por. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pulpeciki włożyć z powrotem do rondla i zalać sosem pomidorowym, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec doprawić do smaku. W tym samym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić i wymieszać z pulpecikami. Podawać posypane świeżymi listkami bazylii i ew. startym parmezanem.
Porady
Użyłam sosu z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-na-zime-12
ale można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki, odpowiednio doprawionych odrobiną soli, cukru, pieprzu, tymianku i oregano.
Komentarze