Jak Wigilia to koniecznie czerwony barszcz . A do barszczu obowiązkowo uszka , albo paszteciki . Ja zapraszam na paszteciki z pieczarkami z francuskim ciastem . Pyszne danie świąteczne - u mnie obowiązkowe
1 godz. 30 min
Składniki:
barszcz:
1 kg buraków
5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki )
3 zabki czosnku
majeranek - ok . łyzeczki
sól , pieprz-do smaku
pól łyżeczki cukru
łyżka soku z cytryny
uszka:
opakowanie ciasta francuskiego
20 dag pieczarek
1 cebula
sól , pieprz do smaku
olej do podsmażenie - ok. 2 łyżek
Świąteczny barszczyk i paszteciki z grzybami z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut.
Buraki gotujemy do miękkośći. Około godziny. Tarkujemy na tarce o duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki.
2.Paszteciki:
Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, zciskamy brzegi widelcem. Zapiekamy 15 minut na rumiano w 220 st.z termoobiegiem. Gotowe paszteciki podajemy z filiżanką barszczu.
Komentarze