Świąteczna mozaika biszkoptowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy będziesz mieć dosyć ciasta z masą, sięgnij po kawałeczek pysznej, lekkiej mozaiki biszkoptowej wg mojego przepisu. Wspaniała do kawy lub herbaty a smak każdego kawałka zależy od sposobu rozmieszczenia ciast w formie.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    3 białka
    1 1/2 szklanki cukru
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki maki ziemniaczanej
    1 laska wanilii
    Opakowanie polewy z ciemnej czekolady
    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady do wykorzystania jako posypka

    1 foremka „ keksówka”
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Świąteczna mozaika biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzej piec do 160*C
    2. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia
    3. Połącz mąkę pszenną i ziemniaczaną a następnie podziel w proporcji 5 części i 3 części
    4. Cukier podziel w proporcji 5 części i 3 części
    5. Przygotuj 3 naczynia , w których przygotujesz ciasto : jasne z jajek, ciemne z jajek, jasne z białek
    6. W największym naczyniu przygotuj 5 jajek , wanilia i 5/8 potrzebnego cukru
    7. W drugim naczyniu przygotuj białka i 3/8 potrzebnego cukru
    8. W pierwszej kolejności ubijaj mikserek przez co najmniej 10-15 minut ciasto z jajek- ubite jajka powinny mieć konsystencję bardzo gęstej masy
    9. Do ubitych jajek bardzo delikatnie mieszając dodaj potrzebną ilość mąki
    10. Do naczynia odłóż ¼ część ciasta, dołóż kakao i bardzo delikatnie rozmieszaj
    11. Teraz przygotuj ciasto z białek – ubij sztywną pianę, ubijając dodaj powoli cukier.
    12. Kiedy masa będzie bardzo gęsta rozmieszaj ją bardzo delikatnie z potrzebną częścią mąki.
    13. Na dno foremki wlej ostrożnie część ciasta białego , a następnie na przemian ciasto z białek , ciasto kakaowe i pozostałą część ciasta jasnego do wyczerpania składników.
    14. Włóż formę do dobrze nagrzanego pieca i pozostaw w nim do tzw suchego patyczka ( ok. 25-30 minut).
    15. Wystudzony biszkopt posmaruj polewą czekoladową oraz posyp przygotowana posypką

Porady

Aby mozaika była różnokolorowa, ciasta rozlewaj fantazyjnie bez pomocy łyżki w formie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.09 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada z jabłkami

To może cię zainteresować