Świąteczna kopuła serowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować roladki:
Białka ubij na sztywno dodaj cukier i żółtka dalej ubijając.
Na końcu wsyp przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę 25/30 cm wyłóż papierem do pieczenia,wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 C i piecz 15 minut.
Wyjmij z piekarnika,zdejmij papier i posmaruj masą makową i jeszcze ciepłe ciasto zwiń w roladę,odstaw do ostudzenia,po tym czasie zimna rolade pokrój w cienkie plastry.
2.przygotuj sernik:
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku,a żelatynę 1/4 szklanki wrzątku,odstaw do ostudzenia.
Śnieżkę ubij z zimnym mlekiem i dalej ubijając dodawaj ser,cukier,cukier waniliowy,na końcu wlej zimną galaretkę i żelatynę,krótko zmiksuj do połączenia składników.
3.Okrągłą miskę o średnicy 17 cm wyłóż folią spożywczą,a jej dno i boki plasterkami rolady,następnie wyłóż masę serową i przykryj pozostałymi plastrami rolady,lekko dociśnij.Chłodź około 3 godzin.
Przed podaniem kopułę włóż na talerz dnem do góry i usuń folię.
Komentarze