Świąteczna pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy solą, papryką i majerankiem, na koniec posypujemy z każdej strony mieszanką ziół i przypraw Dary Natury. Skrapiamy olejem i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Mięso układamy na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obracamy mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlewamy gorącą wodą, ok. 1/2- 3/4 szkl. - pieczemy dalej ok. 30 minut, jeszcze 2 razy obracamy mięso co 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.
Komentarze