Zamiast zwykłych pierników warto zrobić te muffinki.
20 min
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki płatków owsianych
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
50 ml oleju
1/2 szkl. maślanki
1/2 szkl. mleka
1 łyżka miodu
1 jajko
1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) lub 1 marchewka średniej wielkości
2-3 łyżki rodzynek
7 sztuk pokrojonych suszonych śliwek
Świąteczne muffiny piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec rodzynki i śliwki oraz starte jabłko lub marchewkę.
Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotek włożonych do formy na muffinki lub foremek silikonowych.
Piec 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę niech przestygną i można wyjąć je z formy.
Komentarze