Świąteczne drożdżówki

0 (0 ocen)

Idealny przepis na nadchodzące święta:). Urzekają nie tylko wyglądem, ale i smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonego masła
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów
    Masa makowa:
    • 250 g suchego maku,
    • 2 łyżki miodu,
    • 2 jajka,
    • 10 dag cukru pudru,
    • 1 kopiata łyżka masła,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Bakalie ( u mnie rodzynki i orzechy),
    • Olejek migdałowy do smaku
    Kruszonka:
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru,
    • ¼ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świąteczne drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto 1.
    W 1/3 szklanki letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite z cukrem jajka, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki.
    Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, a ż podwoi swoją objętość.
  • wyciete bułeczki 2. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła .
  • Wykonanie wgłębienia 3. Spodem od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce.
  • smarowanie jajkiem 4. Drożdżówki umieszczamy ma blaszce ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem,
  • nałożone nadzienie 5. Nakładamy nadzienie
  • Zmielony mak 6. Mak sparzamy. Po wystudzeniu mielimy 2 razy.
  • Przed pieczeniem 7. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.
    Jako nadzienia użyłam masy makowej.
  • Przygotowanie masy makowej 8. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartej masy dokładamy stopniowo mak. W dalszej kolejności dokładamy miód, mąkę, proszek do pieczenia, ubite białka oraz bakalie. Na koniec dajemy kilka kropel olejku. Dokładnie mieszamy.
  • Gotowa kruszonka 9. KRUSZONKA:
    Składniki przekładamy do miski. W dłoniach rozcieramy je tak by powstał kruszonka.

Porady

Jeśli ktoś nie posiada dużo czasu można przygotować je z gotowa masą makową, ale oczywiście bardziej polecam robioną!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować