Świderki z czereśniami, twarożkiem i kokosem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezon na czereśnie w pełni dlatego postanowiłam je wykorzystać w nietypowy sposób i połączyć z makaronem. Pomysł okazał się genialny i powstała pyszna kolacja na ciepło.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
    4 szklanki wydrylowanych czereśni (czerwonych; 1 szklankę odkładamy do ułożenia na wierzchu)
    300 g twarogu półtłustego
    1 duże jabłko (około 200 g)
    7 łyżek cukru
    ½ szklanki wiórków kokosowych
    oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Świderki z czereśniami, twarożkiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser biały kroimy w kostkę i mieszamy z ugotowanym makaronem, kokosem i cukrem.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy do niego 3/4 makaronu, wykładamy czereśnie i przykrywamy resztą makaronu.
  • 3. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na wierzchu makaronu, układamy pozostałe czereśnie.
  • 4. Zapiekamy około 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy