świeże śledzie z piekarnika

4.48 (199 ocen)

smakują wyśmienicie i są lepsze od smażonych na patelni, smakują na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świeże śledzie z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet

    obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody

    w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce

    przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem
  • etap 2. blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie
  • etap 3. posypać pieprzem świeżo mielonym
  • etap 4. piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom 2

    piec 20 minut - następnie ustawić na termoobieg i piec z 15-20 minut, nadmiar wody odparuje i śledzie będą chrupiące
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować