Z takiego pysznego obiadku będą zadowolone nie tylko dzieci:)Dobry sposób na to aby przemycić warzywa do potrawy,szczególnie jeśli mamy niejadków w domu.Podawać z ketchupem lub purre ziemniaczanym.
45 min
Składniki:
40 dag mielonego mięsa-szynka
100 g kalafiora
1/2 papryki czerwonej
1 świeży ogórek
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/4 cebuli
1 łyżka ketchupu
sól do smaku
pieprz kolorowy z młyna do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku
olej ryżowy do smażenia
wykałaczki do szaszłyków
Stonoga z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone włożyć do miski wbić jajko,dodać bułkę tartą,doprawić do smaku przyprawą do gyrosa oraz solą i kolorowym pierzem,wlać łyżkę ketchupu,dodać posiekaną drobniutko cebulkę i wyrobić masę mięsną.
2.Kalafior blanszować 5 minut odcedzić-zostawić kilka malutkich różyczek do dekoracji,zimny pokroić razem z wydrążoną z nasion papryką-"dupkę" z końca odkroić zostawić do zakończenia stonogi.Wymieszać ze sobą oba warzywa.
3.Masę mięsną nabierać zwilżoną wodą dłonią w środek wsadzić po trochu warzywnej masy i formować delikatnie owalne kulki wielkości orzecha włoskiego.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki ze wszystkich stron.Wyciągamy z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ogórka myjemy kroimy na grubsze plastry.
5.Na szpadki od szaszłyków nabijamy koniec czyli pozostawioną paprykę następnie nabijamy na przemian pulpety z warzywami i plastry ogórka tak aż do skończenia.Ułożyć stonogi na talerzu ,z pokrojonego ogórka na paski zrobić nóżki z papryki nosek i dziobek,na grzbiecie zrobić czułki z maleńkich różyczek kalafiora a oczka z ziarenek słonecznika.
Komentarze