Staropolska zacierkowa z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szumowiny.
2.Gdy wywar dobrze się zagotuje dodajemy do garnka startą na grubych oczkach włoszczyznę (pora kroimy na piórka).
3.Cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę i zarumieniamy dobrze na maśle, dodajemy do zupy. Gdy mięso jest już miękkie - wyjmujemy je z zupy.
4.Z mąki i wody przygotowujemy twarde, nawet aż rozwarstwiające się ciasto i robimy zacierki (ilość wg potrzeb). Mniej więcej jedna łyżka wody na niecałe 4 łyżki mąki.
5.Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Gdy będą już powoli miękły wrzucamy przygotowane zacierki.
Komentarze