Stek na puree marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.STEKI OCZYSZCZAMY I MARYNUJEMY W OLIWIE, POKROJONYM CZOSNKU, ROZMARYNIE, SOLI I PIEPRZU.
TERAZ PUREE - OBIERAMY MARCHEWKI I ZIEMNIAKI, MYJEMY, KROIMY NA KAWAŁKI. WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY MLEKIEM I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU DO MIĘKKOŚCI.
2.WRACAMY DO PUREE. JEŻELI WARZYWA SĄ JUŻ MIĘKKIE TO ODCEDZAMY I BLENDUJEMY NA GŁADKO.
CAŁOŚĆ UKŁADAMY WEDŁUG UZNANIA NA TALERZE I DEKORUJEMY RUKOLĄ.
3.PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI ( jak u babci z pieca kaflowego ) - MĄKĘ ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY SÓL I ZAGNIATAMY NA CIASTO. MUSI BYĆ SPRĘŻYSTE WIĘC W RAZIE KONIECZNOŚCI DODAJCIE MĄKI LUB WODY. NASTĘPNIE FORMUJEMY KULKI I NATŁUSZCZAMY OLIWĄ ( palce u rąk również muszą być natłuszczone oliwą ). ROZCIĄGAMY JE JAK PIZZĘ, NASTĘPNIE SKŁADAMY W KOPERTĘ I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY ( musi mieć formę placka ) I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON PO OKOŁO MINUCIE.
NA TEJ SAMEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE STEKI NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA :) I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.
Komentarze