Stek na puree marchewkowym

5 (1 ocen)

  • 50 min

Pyszny stek i to niebiańskie puree !!! Musicie spróbować :)

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na PUREE:
    5 - 6 MARCHEWEK
    2 ZIEMNIAKI
    1 LITR MLEKA
    SÓL/PIEPRZ
    STEK:
    2 DUŻE STEKI
    ŚWIEŻY ROZMARYN
    ZĄBEK CZOSNKU
    SÓL/PIEPRZ
    2 - 3 ŁYŻKI OLIWY
    NALEŚNIKI:
    SZKLANKA MĄKI
    około 1/2 SZKLANKI WODY
    ŁYŻECZKA SOLI
    1/3 SZKLANKI OLIWY
    DODATKI:
    ŚWIEŻA RUKOLA
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek na puree marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. STEKI OCZYSZCZAMY I MARYNUJEMY W OLIWIE, POKROJONYM CZOSNKU, ROZMARYNIE, SOLI I PIEPRZU.
    TERAZ PUREE - OBIERAMY MARCHEWKI I ZIEMNIAKI, MYJEMY, KROIMY NA KAWAŁKI. WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY MLEKIEM I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU DO MIĘKKOŚCI.
  • 2. WRACAMY DO PUREE. JEŻELI WARZYWA SĄ JUŻ MIĘKKIE TO ODCEDZAMY I BLENDUJEMY NA GŁADKO.
    CAŁOŚĆ UKŁADAMY WEDŁUG UZNANIA NA TALERZE I DEKORUJEMY RUKOLĄ.
  • 3. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI ( jak u babci z pieca kaflowego ) - MĄKĘ ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY SÓL I ZAGNIATAMY NA CIASTO. MUSI BYĆ SPRĘŻYSTE WIĘC W RAZIE KONIECZNOŚCI DODAJCIE MĄKI LUB WODY. NASTĘPNIE FORMUJEMY KULKI I NATŁUSZCZAMY OLIWĄ ( palce u rąk również muszą być natłuszczone oliwą ). ROZCIĄGAMY JE JAK PIZZĘ, NASTĘPNIE SKŁADAMY W KOPERTĘ I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY ( musi mieć formę placka ) I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON PO OKOŁO MINUCIE.
    NA TEJ SAMEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE STEKI NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA :) I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.

Porady

http://przepisnaprzepis.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować