Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony.

4.5 (159 ocen)

  • 24 godz.

Prawidłowo zrobiony stek z polędwicy

  • 24 godz.

Składniki:

  • Na 4 porcje:

    1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy )

    Marynata :

    ½ łyżeczki tymianek, rozmaryn,
    Kilka ziaren czarnego pieprzu,
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku
    ½ szklanki oliwy

    Dodatkowo:
    100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Grill

Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Steki na grillu 1. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć do moździerza i rozetrzeć . Czosnek rozetrzeć nożem na desce i posiekać.
    Oliwę wlać do naczynia w którym będziemy polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu zioła i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon polędwicę posypać świeżo grubo zmielonym pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić.
    Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki po 25 dkg.
    Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce.
    Smażyć na dobrze nagrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie soki.
    W domu smażyć na dobrze nagrzanej patelni grillowej, a następnie przełożyć na inną patelnię, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut.

    Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu.

    O czym należy pamiętać:

    1.Polędwicę solimy dopiero po usmażeniu.
    2. Steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia.
    3.Polędwica średnio wysmażona po przekrojeniu powinna być lekko różowa.

    PS. Na zdjęciu pokazana jest na steku, grillowana cebula. W domu bez odpowiedniego urządzenia nie jest to w takim kształcie możliwe do wykonania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować