Ciasto Styropian

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

kiedyś odwiedziliśmy mamę i miała właśnie to ciasto które zasmakowało wszystkim.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto jasne :
    3 szkl. mąki pszennej
    3/4 kostki margaryny
    szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ciasto ciemne :
    3 całe jaja
    1 szkl. gęstej śmietany
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo :
    krem karpatka
    3 paczki Delicji
    polewa czekoladowa
    posypka

Ciasto styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść składniki na ciasto jasne i włożyć do zamrażalki na ok 15 min. Składniki na ciasto ciemne wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyjęciu ciasta jasnego ścieramy go na tarce o grubych oczkach do ciasta ciemnego i delikatnie mieszamy. Pieczemy 1 godzinę. Upieczone wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy połową przygotowanego wcześniej kremu karpatka następnie układamy delicje, reszte kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta. Polewamy polewą i posypujemy posypką,

Porady

Żeby było łatwiej wymieszać ciasto jasne z ciemnym najpierw mieszam delikatnie w misce a potem wylewam na blachę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy