Strucle parzone drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować z margaryną i zalać tym mąkę wymieszaną z cukrem. Przestudzić. Do lekko ciepłej jeszcze mąki dodać zaczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia – ma podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x40 cm. Nałożyć nadzienie. Zwinąć rolady – miejsca łączenia dokładnie zlepić. Boki rolady wcisnąć do środka aby nadzienie nie wypłynęło. Każdą roladę owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu aby ciasto mogło jeszcze troszkę podrosnąć. Ułożyć na blasze do pieczenia miejscem łączenia ciasta do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec aż rolady będą rumiane. Dowolnie udekorować.
Komentarze