Super baba black&white

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Przepyszna, puszysta i wilgotna dwukolorowa babka. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 i ½ szklanki cukru
    200g margaryny
    pół szklanki oleju
    3 szklanki maki
    15g proszku do pieczenia
    ¾ szklanki letniego mleka
    cukier waniliowy
    czubata łyżka kakao
    do dekoracji: cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Super baba black&white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryna i olejem na puszysta masę. Dodawać powoli mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować