Przepyszna, puszysta i wilgotna dwukolorowa babka. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny.
60 min
Składniki:
6 jajek
1 i ½ szklanki cukru
200g margaryny
pół szklanki oleju
3 szklanki maki
15g proszku do pieczenia
¾ szklanki letniego mleka
cukier waniliowy
czubata łyżka kakao
do dekoracji: cukier puder
Super baba black&white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem i margaryna i olejem na puszysta masę. Dodawać powoli mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze