Surówka marchewkowa ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dzisiaj zapraszam na kolorową, prostą i szybką w przygotowaniu surówkę marchewkową w delikatnym sosie chrzanowym z dodatkiem szczypiorku, małosolnego ogórka i czerwonej cebulki. Surówka z pewnością urozmaici nasz obiad oraz doda mu świeżego smaku i aromatu :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 4 marchewki
    - 1 ogórek małosolny
    - 1 mała czerwona cebulka
    - mały pęczek szczypiorku

    SOS
    - 2 łyżki majonezu
    - 2 łyżki jogurtu greckiego
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka octu jabłkowego
    - 1 łyżeczka chrzanu
    - 1 łyżka cukru pudru
    - sól do smaku

Surówka marchewkowa ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, chrzan, cukier puder i ocet jabłkowy przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

    Marchewki obieramy i wraz z ogórkiem konserwowym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, a czerwoną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie pokrojone warzywa zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na minimum godzinę). Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy