2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
mała cebula
2 łyżki oleju
ok 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka mielonej papryki w proszku
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier
sok z cytryny do smaku
Surówka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarce. Cebulę i pora kroimy. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Przesmażamy. Podlewamy ok pół szklanki wody. Dodajemy ziele, liść laurowy i dusimy około 10 min. Po 10 minutach doprawiamy: dodajemy koncentrat, paprykę mieloną, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Dusimy bez pokrywki następne 10 min. Jeżeli straciło wodę możemy podlać kilkoma łyżkami wody. Podajemy ciepłe. Najlepiej smakuje z usmażoną rybą. Również doskonała surówka na następny dzień .
Komentarze