Prosta, smaczna surówka z młodej kapusty z cebulą, ogórkiem i papryką.
30 min
Składniki:
35-40 dag młodej kapusty
ogórek gruntowy (15 dag)
pół młodej cebuli
pół papryki czerwonej
sok z cytryny
1 łyżka musztardy
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
cukier
świeży koperek
Surówka polska z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć i oczyścić z zewnętrznych liści. Poszatkować, posolić, skropić sokiem z cytryny i dodać szczyptę cukru. Przykryć pokrywką. Odstawić na 15-20 min.
2.Warzywa umyć. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, a obrany ogórek w cienkie paski.
3.Do kapusty dodać pokrojone warzywa, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać musztardę wymieszaną z olejem i dokładnie wymieszać. Surówkę posypać posiekanym koprem.
Komentarze