Surówka z czerwonej kapusty z szalotką i czosnkiem

4.48 (185 ocen)

  • 30 min

Piękna, chrupiąca, bardzo smaczna i zdrowa - surówka. Dla mnie to prawdziwe dopełnienie domowego obiadu, jak kropka nad i :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 mała główka czerwonej kapusty
    2 szalotki
    2 łyżeczki posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oleju rzepakowego
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól do smaku
    szczypta cukru do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z czerwonej kapusty z szalotką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdejmuję wierzchnie liście z kapusty i siekam ją drobniutko. Przekładam do miski, oprószam sola, przez chwilę ściskam dłonią by zmiękła. Obrane szalotki siekam drobno lub ścieram na drobnej tarce, dokładam do kapusty, dorzucam również posiekany koperek. Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z sokiem z cytryny, olejem, solą, pieprzem i cukrem. Sos wlewam do kapusty i dokładnie mieszam. Odstawiam na 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować