Surówka z kapusty pekińskiej w 2 wersjach

4.45 (187 ocen)

  • 15 min

Surówkę z kapusty pekińskiej zrobiłam ją w 2 wersjach. Pierwszą z dodatkiem oliwy z oliwek, drugą zaś z dodatkiem jogurtu naturalnego i majonezu. Sami wybierzcie która z tych wersji wam bardziej smakuje :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1/3 kapusty pekińskiej
    2 marchewki
    1 jabłko
    1/2 selera
    1 szt cebula czerwona
    3 łyżki natki pietruszki
    pieprz
    sól morska

    1-2 łyżki majonezu
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    lub

    1 łyżeczka cukru
    sok z cytryny
    3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.45 (187 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z kapusty pekińskiej w 2 wersjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińska myjemy i drobno kroimy. Wrzucamy do dużej miski. Czerwoną cebulę i natkę pietruszki siekamy. Korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy lub nie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
  • 2. W pierwszej wersji do szklanki wlewamy oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Sos mieszamy i dodajemy do surówki.
  • 3. W drugiej wersji do surówki przygotowujemy sos jogurtowo- majonezowy. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym oraz solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką.

Porady

Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować