Pyszna surówka do obiadu. Polecam ten sos również do surówki z młodej kapusty. Pycha.
15 min
Składniki:
średnia główka kapusty pekińskiej
mała puszka kukurydzy
papryka czerwona
ząbek czosnku
75 ml oliwy z oliwek
szczypta cukru
zioła (koperek ,bazylia ,oregano ,natka pietruszka) ilość i rodzaje zależne od upodobań
sok z cytryny
sól ,pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy i szatkujemy. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekane zioła ,odrobinę cukru ,kilka łyżek soku z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ,najlepiej w słoiku z nakrętką. Dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
Komentarze