Suszone nadziewane bakłażany - kuru patlican dolmasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany wypłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do garnka z zimną wodą, przykryć i zagotować. Gotować kolejne 15-20 minut aż bakłażany zmiękną. Wyjąć i osączyć. W międzyczasie przygotować nadzienie.
2.Wybrać typ ryżu, który nie wymaga długiego gotowania. Wypłukać ok 4-5 razy aż woda z płukania ryżu będzie przejrzysta. Ryż osączyć, dodać surowe mięso, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, płatki ostrej papryki. Suszoną miętę dodać według smaku, około jednej garści.
3.Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekane cebule i przesmażyć. Dodać pastę paprykową i smażyć kolejne dwie minuty. Dodać kminek (ok 1/2 łyż), posiekane pomidory i lekko podgotować. Tak przygotowane pomidory i cebulę dodać do ryżu. Wszystko dokładnie połączyć.
4.Bakłażany nadziewać do około 2/3 wysokości (3-4 łyżki) i układać stojąco w garnku o grubym dnie. Zalać szklanką wrzącej wody (uważać aby woda nie wlała się do środka bakłażanów). Szczelnie przykryć. Gotować ok 30-45 minut lub do odparowania wody.
5.Podawać jako danie główne lub przystawkę. Smacznego!
Komentarze