1.Ryż najpierw zalewamy wodą i moczymy, następnie odcedzamy i zalewamy woda w stosunku 1:1. Kiedy ryż wchłonie wodę składniki sosu podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i mieszamy z ryżem. Z ryżu formujemy wałeczek i nakładamy niewielką ilość wasabi.
2.Krewetki nabijamy na wykałaczki i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Odcedzamy, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, zdejmujemy z wykałaczek i rozcinamy prawie do końca na pół. Krewetki układamy na ryżu, dociskamy.
3.Na krewetce można ułożyć plasterek awokado lub ogórka i pasek papryki lub szczypiorek. Arkusz nori tniemy w paski i każdą porcję ryżu z dodatkami owijamy paskiem nori.
4.Podobnie postępujemy z innymi składnikami, na wałeczku ryżowym układamy plasterek łososia lub paluszka surimi, dodajemy inne składniki i owijajmy paskiem wodorostu. Podajemy z imbirem marynowanym i sosem sojowym lub sosem teryiaki.
Komentarze