Sushi nigri

0 (0 ocen)

Najprostsza wersja sushi. Bez zwijania :)

Składniki:

  • ryż do sushi 100 g
    krewetki 5-6 sztuk
    paluszki surimi 1 szt
    łosoś wędzony 1 plaster
    ogórek zielony 2 plasterki
    papryka czerwona 2 paski
    szczypiorek
    wasabi
    nori ok. 1/2 arkusza
    awokado 1 plaster
    do ryżu:
    ocet ryżowy 1 łyżka
    cukier 1/2 łyżki
    sól 1/2 łyżeczki
    dodatkowo:
    sos sojowy
    ocet ryżowy
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Sushi nigri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z wasabi 1. Ryż najpierw zalewamy wodą i moczymy, następnie odcedzamy i zalewamy woda w stosunku 1:1. Kiedy ryż wchłonie wodę składniki sosu podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i mieszamy z ryżem. Z ryżu formujemy wałeczek i nakładamy niewielką ilość wasabi.
  • ryż z krewetkami 2. Krewetki nabijamy na wykałaczki i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Odcedzamy, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, zdejmujemy z wykałaczek i rozcinamy prawie do końca na pół. Krewetki układamy na ryżu, dociskamy.
  • gotowe 3. Na krewetce można ułożyć plasterek awokado lub ogórka i pasek papryki lub szczypiorek. Arkusz nori tniemy w paski i każdą porcję ryżu z dodatkami owijamy paskiem nori.
  • z łososiem 4. Podobnie postępujemy z innymi składnikami, na wałeczku ryżowym układamy plasterek łososia lub paluszka surimi, dodajemy inne składniki i owijajmy paskiem wodorostu. Podajemy z imbirem marynowanym i sosem sojowym lub sosem teryiaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować