Syrop truskawkowy

4.5 (140 ocen)

Zimą będzie idealny do herbatki, jako sok lub dodatek do owsianki :)

Składniki:

  • ( na 4 litry syropu )

    4 kg truskawek

    3 kg cukru

    sok z 2 cytryn

    woda (ok. 3 litrów)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok

Syrop truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku umieszczamy truskawki i zalewamy je wodą na równo z truskawkami. Wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 2 godzin. Pozostawiamy do przestudzenia. Następnie całość przecedzamy przez sito. Powstały sok ponownie zagotowujemy i dodajemy do niego cukier i sok z cytryn. Gotujemy sok jeszcze ok. 2 godzin, aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Odstawiamy do przestudzenia a następnie przelewamy syrop do wyparzonych butelek. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować