SZNYCLE SCHABOWE W SOSIE WINNO- WIŚNIOWYM

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

ciekawy smaczek

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis mam z gazetki,, Przyślij P rzepis”, nie pamiętam autora przepisu, trochę obawiałam się połączenia wiśni i cynamonu, ale wyszedł całkiem ciekawy smaczek, fajna odmiana nudnego schaboszczaka
    4 -6 plastrów schabu
    Sól i pieprz kolorowy
    4 łyżki wina czerwonego lub białego
    5-6 łyżek bulionu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    SKŁADNIKI NA SOS:
    2 szklanki kompotu z wisni
    100 ml wisniówki
    1 łyżeczka cukru
    Szczypta cynamonu
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ odrobina wody
    Drylowane wisnie z kompotu
    4 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Sznycle schabowe w sosie winno- wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SZNYCLE SCHABOWE W SOSIE WINNO- WIŚNIOWYM 1. 4 plastry schabu/ może być więcej np. 6 szt/, rozbić i przyprawić solą i pieprzem, przykryć i odstawić.
    Po 30 minutach usmażyć z obu stron, przełożyć do rondla.
    Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wlać 4 łyżki czerwonego ew. białego wina i 5 -6 łyżek bulionu, zagotować i zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. doprawić solą i pieprzem
    Zalać sosem kotlety i trzymać w cieple .
    PRZYGOTOWAĆ SOS:
    2 szklanki kompotu z wiśni zagotować dodając 100 ml. wiśniówki, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu.
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzić w małej ilości zimnej wody i zagęścić sos.
    dodać drylowane wiśnie z kompotu, zagotować i dodać
    4 łyżki masła, mieszać do rozpuszczenia.
    Sznycle podać z ryżem polane obficie sosem wiśniowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować