Szneki rodem z Wielkopolski, znane w całej Polce jako pyszne drożdżówki z lukrem lub kołacze. U nas także cieszą się dużym powodzeniem, nie odstają od innych wcale;)
Szneki z glancem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Ciasto na szneki, wyrabiałam w maszynce do wypieku chleba, 1,5h i ciacho gotowe do dalszej obróbki. Gdy robione w maszynce masła nie musiałam topić, gdy ręcznie trzeba roztopić. Do dzieła!
2.Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiane było w maszynce do pieczenia chleba:
Na początku dodajemy składniki mokre: mleko, następnie pokrojone w kostkę masło, sól (sól jako pierwszą, aby na początku nie zetknęła się z drożdżami), żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Włączamy tryb ugniatania i po 1,5h ciasto gotowe do dalszej obróbki mamy.
3.Gdy jednak nie macie maszynki:
Mleko podgrzać. Następnie stopić masło. Mąkę wsypać do miski.
Zrobić dziurkę, wlać do niej mleko.
Dosypać cukier i dodać drożdże, następnie całość wymieszać razem.
Od razu dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione masło i cukier waniliowy.
Ugniatać i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.
Na stolnice rozsypać mąkę (aby ciasto się nie przykleiło) chwilę wyrabiać.
4.Rozwałkować w miarę równy prostokąt, następnie posmarować roztopionym masłem.
Zwijamy w rulon i tniemy na około 1 cm plastry.
Przekładamy na papier do pieczenia,możemy posmarować przygotowane szneki mlekiem (pominęłam ten etap).
5.Nastawić piekarnik na 170*C i piec około 20 minut.
Gotowe (letnie) polewamy lukrem.
6.* * Zwinęłam rulon wzdłuż krótkiego boku - dzięki czemu wyszły mi tycie szneki :-) Polecam zwinąć wzdłuż dłuższego, wyjdzie ich co prawda mniej, ale bardziej treściwe. Jeśli zdecydujecie się na opcję drugą, wydłużamy czas pieczenia o około 5 minut;)
Komentarze