1.Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce oleju i wody. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Wlać do dwóch forem o wymiarach 20x30. Piec ok. 50 min w 180*.
2.Po upieczeniu ciasta podzielić po długości na 7 pasków.
3.Z mąki i mleka ugotować budyń. Przestudzony utrzeć z masłem na puszysta masę, dodać cukier do smaku oraz olejek arakowy. Masę podzielić na dwie części w stosunku 4/5 i 1/5. do 1/5 masy dodać kakao.
4.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze soba na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować powidłami. Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą, dodając do niej kakao.
Komentarze