Jedynym minusem tego ciasta jest to, że bardzo szybko znika nie tylko z talerza, ale nawet z brytfanki :)
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto makowe:
250 dag maku
250 dag cukru pudru
6 jajek
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
Łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Cukier waniliowy lub aromat migdałowy
Masa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
5 jajek
1 – 1,5 szklanki cukru w zależności od smaku sera
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g masła
Olejek zapachowy pomarańczowy
Szachownica makowo – serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Ciasto wystudzić przekroić na dwie równe części i pociąć na paski o wymiarach 2x40cm.
2.Masa serowa: Stopić masło. Całe jajka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę. Po utarciu, dodawać po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem i ostudzone, stopione masło, cały czas ucierając. Pokrojone paski makowe ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, w odstępach około 2cm. Wolne miejsca wypełnić masą serową i na nich ułożyć następną warstwę pasków, a odstępny wypełniamy masą serową. Czynność powtarzać tak długo, aż zabraknie składników lub miejsca w blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut, do zrumienienia ciasta. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystygnięcia ciasta. Wierzch polać polewą i dowolnie udekorować.
3.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje
Komentarze