Masa jabłkowa:
1,5 kg mało soczystych jabłek
Rodzynki, orzechy – opcjonalnie
Otarta skórka z cytryny
Cynamon
Cukier do smaku
Ciasto kruche:
3 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
15 dag margaryny
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sok i skórka z jednej cytryny
Szarlotka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, bakaliami i skórką, posłodzić do smaku. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
2.Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
Komentarze