Przepis wygrzebałam z czarodziejskiego notesu mojej Babci, pokazała mi go jakiś czas temu moja Mama. To szybkie i łatwe ciasto, takie codzienne.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na średniej wielkości formę:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
jabłka - wg uznania
Dodatkowo:
cukier do obtoczenia jabłek
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
kilka łyżek gęstej śmietany do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia ciasta
Szarlotka babci janki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Jajka ubijam z cukrami na bardzo puszystą masę, dodaję śmietanę, po czym dalej miksując stopniowo wsypują mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wlewam 1/3 ciasta na dno formy, bo po czym wykładam kawałki jabłek otoczone w cukrze. Wlewam resztę ciasta, piekę je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym sprawdzam patyczkiem i ewentualnie piekę jeszcze kilka minut. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Komentarze