Szarlotka dla zakochanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy i osuszamy.
Z podanych składników na ciasto zagniatamy jednolite kruche ciasto, z którego odkrajamy 1/3 i wkładamy ją do zamrażalki.
Blachę o wymiarach 24 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy ręką pozostałą większą część ciasta. Posypujemy je bułką tartą, aby kruche ciasto nie rozmokło się od jabłek - bułka tarta wchłania sok z jabłek.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wykładamy je na bułkę tartą. Jabłka posypujemy cynamonem.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, kisielem malinowym w proszku, a także z wiórkami kokosowymi. Pianę wykładamy na starte jabłka.
Wyjmujemy z zamrażalki schłodzone ciasto i ścieramy je na tarce od razu na pianę.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut - piekłam na termoobiegu. Ciasto ma się na wierzchu zrumienić.
Po upieczeniu studzimy ciasto. Kroimy na części. Dekorujemy na talerzykach bitą śmietaną, czekoladą wymieszaną z cynamonem oraz serduszkami wyciętymi z dodatkowej połówki czerwonego jabłka.
Komentarze