Szarlotka na biszkopcie miodowym z masą jabłkowo-galaretkową.Pokryta kremem śmietankowo-budyniowym i posypką z cynamonem.Ciasto delikatne,winne i pyszne.
masa jabłkowo-galaretkowa:
-ok. 5 większych jabłek
-0,5 l. wody
-3 łyżki cukru w zależności jakie są jabłka
-2 galaretki agrestowe
-1 łyżeczka cynamonu
krem śmietankowo-budyniowy:
-3 szklanki mleka
-2 białe budynie
-4 łyżki cukru
-500 ml. śmietanki 30 %
-400 g. jogurtu greckiego
-100 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-50 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
Szarlotka miodowo-cynamonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po trochu cukru i ubić. Przesiewać mąkę z cynamonem i proszkiem i już mieszać delikatnie łopatką.Na koniec wmieszać miód. Wylać na blaszkę 34x38, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min.w 175*.
2.masa jabłkowa-Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Wlać wodę, dodać cukier i pogotować parę minut. Odstawić i zaraz wmieszać galaretki, do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt i schłodzić.
3.krem-Ugotować budynie z cukrem. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą aż przestygnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę wraz z jogurtem i pudrem ubić dodając fix. Potem porcjami dodawać budyń i miksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na jabłka.
posypka-Herbatniki zetrzeć na tarce, albo dokładnie pokruszyć. Wymieszać z cynamonem i posypać placek.
Komentarze