Szarlotka na kajzerkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i gotować do odparowania płynu.
Dodać cynamon, syrop różany, dokładnie wymieszać.
2.Kajzerki pokroić w poprzek na kromki takiej grubości, aby wystarczyły na wyłożenie dwóch warstw w formie.
Białka oddzielić od żółtek, białka odstawić, żółtka roztrzepać z mlekiem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem (u mnie 27x16 cm).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
3.Kromki bułki zanurzać w mleku z żółtkami i układać na dnie formy jedna przy drugiej.
Na warstwę bułek wyłożyć masę jabłkową, a na niej ułożyć drugą porcję umoczonych w mleku kromek.
Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła.
Piec 15-20 minut.
4.Na pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać po trochu 2 czubate łyżki cukru.
Masę wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto i natychmiast włożyć je do niego z powrotem.
Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni i dopiekać jeszcze, aż piana ładnie się zrumieni.
U mnie to trwało około 25-30 minut.
5.Inspiracja:
„Serniki i szarlotki” Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka.
Komentarze