Szarlotka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki cista łączymy ze sobą (siekamy nożem). Gdy ciasto jest gotowe zawijamy je w folie i 1/4 wkładamy do zamrażalnika a 3/4 do lodówki.
2.Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z soku mieszamy z cukrem i cynamonem
3.3/4 ciasta wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 minut
4.Przygotowujemy pianę z białek, wyciągamy podpieczone cisto z piekarnika, wykładamy na nie jabłka, następnie pianę z białek, na wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Gotowe cisto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 40 minut
Porady
Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło. Przed podaniem dekorujemy je ubitą śnieżką i posypujemy cynamonem.
Komentarze