SZARLOTKA POD CHMURKĄ

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

prosta w przygotowaniu i pyszna

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    6 żółtek
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki proszku do pieczenia
    Farsz i piana:
    1 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    6 białek
    szklanka cukru
    Chmurka:
    1 śmietana śnieżka
    szklanka zimnego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki cista łączymy ze sobą (siekamy nożem). Gdy ciasto jest gotowe zawijamy je w folie i 1/4 wkładamy do zamrażalnika a 3/4 do lodówki.
  • 2. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z soku mieszamy z cukrem i cynamonem
  • 3. 3/4 ciasta wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 minut
  • 4. Przygotowujemy pianę z białek, wyciągamy podpieczone cisto z piekarnika, wykładamy na nie jabłka, następnie pianę z białek, na wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Gotowe cisto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 40 minut

Porady

Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło. Przed podaniem dekorujemy je ubitą śnieżką i posypujemy cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować