Szarlotka w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką. Mąki połączyć ze sobą i przez sitko przesypać do masy i ponownie delikatnie zamieszać. Masę rozłożyć na dwie blaszki (ok.35-23cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. 17 minut (do suchego patyczka).
Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka udusić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do jabłek. Lekko przestudzone jabłka nałożyć na jeden biszkopt, drugim lekko przykryć. Zostawić do wystudzenia (najlepiej na noc). Posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeżeli uduszone jabłka są rzadkie proponuję dodać dwie galaretki.
Komentarze