Szarlotka to typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję.Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek.
3 godz.
Składniki:
ciasto:
150 g mąki tortowej
75 g masła
1 łyżka cukru pudru
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
2.Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć na patelnię,dodać cukier i smażyć 5 minut. Jabłka mają puścić sok ale nie mogą się rozpaść. Dodać cynamon,wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
3.Okrągłą formę o śred. 24 cm dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką. Dno wylepić ciastem,które najlepiej wcześniej cienko rozwałkować. Ponakłuwać widelcem. Ułożyć uprażone jabłka,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
4.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza.
Komentarze