Dziś zapraszam na kruchą i delikatną szarlotkę z owocami oraz lekką kisielową pianką. To ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub kubeczkiem ciepłego kakao.
2 godz.
Składniki:
CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 1 kg startych jabłek (zasmażanych)
- 400 g śliwek (świeżych lub z kompotu)
- około 100 g powideł śliwkowych
- 2 opakowania kisielu
- około 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szarlotka z pianką kisielową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier (zwykły i waniliowy), proszek do pieczenia oraz żółtka, siekamy wszystko nożem i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut.
2. Z białek ubijamy sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier, a na koniec kisiele oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
3.Blaszkę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim jedną część ciasta (możemy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na ciasto układamy zasmażone jabłka, pokrojone śliwki (użyłam tych z kompotu) oraz kilka łyżeczek powideł śliwkowych. Na warstwę owocową układamy piankę kisielową, a na nią ścieramy drugą część ciasta.
4.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut. Po ostygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)
Komentarze