Szarlotka z polewą z chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do garnka i prażyć około 20 minut, mieszając. Po tym czasie jabłka wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
2.Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie delikatnie połączyć z pianą, a potem z dodawaną porcjami mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.Połowę tego ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać ok. 20 minut.
4.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uprażone jabłka i zalać pozostałym ciastem wymieszanym z kakao. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180oC.
5.Mleko zagotować z cukrem a następnie dodać pokruszoną chałwę. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy. Tą gotową polewą polać wystudzoną szarlotkę.
Komentarze