Szarlotta to w zasadzie szarlotka czy ciasto z jabłkami. nie jest zwyczajne - u mnie w domu znika błyskawicznie z komentarzami "najlepsza!" Zapraszam do wypróbowania przepisu.
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, 1/2 porcji cukru, masło, 3 żółtka i jedno całe jajo. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 porcje i władamy do lodówki na około pół godziny
2.Białka z 3 jaj odstawiamy do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i ucieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy około 1 łyżki cynamonu, cukier waniliowy i łączymy całość.
3.Po schłodzeniu ciasta w lodówce jedną część rozwałkowujemy i układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut. (nie nakłuwamy ciasta!). W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy pozostałą 1/2 porcji cukru i dalej ubijamy.
4.Ciasto wyjmujemy po kwadransie z piekarnika wykładamy na nie utarte wcześniej jabłka, przykrywamy kołderką z ubitej piany z białek a na wierzch ucieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika, skręcamy temperaturę do 175*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny. Na koniec po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze